Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ ΝΑ Σ΄ΑΛΕΙΨΩ ΛΑΔΙ


Το δούλεμα του Ζορό τέως Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας σε όλο του το μεγαλείο. Δείτε πως η Πολιτική Ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έκλεισε & τις Υπηρεσίες δύο μέρες, δήθεν,  έβαλε πλάτη στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής & άδειασε τους "υπό την προστασία της" υπαλλήλους.
Αναδημοσιεύω αυτούσιο το κείμενο όπως ήρθε από συναδέλφους συνδικαλιστές στο mail μου.

Περιφέρεια: Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι πρώτοι υπάλληλοι

Και ενώ σύσσωμο το περιφερειακό συμβούλιο δήλωσε τη στήριξή του στους εργαζομένους, αποφασίζοντας να μη σταλούν οι επίμαχες ονομαστικές λίστες, η διοίκηση της περιφέρειας σιωπηρά και αθόρυβα έκανε πίσω, αποστέλλοντας τη λίστα με τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ υπέγραψε και τις διαπιστωτικές πράξεις. Σημειωτέον ότι ο εν αργία περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, αλλά και ο αναπληρωτής Διονύσης Ψωμιάδης, είχαν ταχθεί στο πλευρό των εργαζομένων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η διοίκηση δεν πρόκειται να στείλει καμία λίστα με ονόματα υπαλλήλων».
Συγκεκριμένα μάλιστα ο Π. Ψωμιάδης είχε στηρίξει εξαρχής τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζοντας βάναυσο το τελευταίο πακέτο μέτρων. «Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα, γιατί η λύση δεν είναι η αποψίλωση και οι απολύσεις, αλλά ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός κράτους ευέλικτου, λειτουργικού και παραγωγικού», είχε δηλώσει ο εν αργία περιφερειάρχης. Μάλιστα με εισήγηση της διοίκησης προς το περιφερειακό συμβούλιο, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το σώμα, οι υπηρεσίες της περιφέρειας έβαλαν λουκέτο για δύο μέρες, στις 15 και 16 Νοεμβρίου, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζομένους. Στο δε ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας επισημαινόταν χαρακτηριστικά ότι «το περιφερειακό συμβούλιο αποφασίζει το κλείσιμο των υπηρεσιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις απολύσεις των εργαζομένων και την απαξίωση της αυτοδιοίκησης με το μνημόνιο 3».
Κληθείς να επιβεβαιώσει την αποστολή στοιχείων και την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων από τη διοίκηση, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Μίμης Φωτόπουλος υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι ζήτησαν οι ίδιοι να σταλούν οι λίστες με τα ονόματά τους και να υπογραφούν οι διαπιστωτικές πράξεις, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της διαθεσιμότητας. «Στην τελευταία συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αποφασίσαμε ομόφωνα να μη σταλούν ονομαστικές λίστες στο υπουργείο, παρά μόνο αν αυτό ζητηθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους», τόνισε σχετικά ο κ. Φωτόπουλος. Ως εκ τούτου, όπως ο ίδιος επισημαίνει, η διοίκηση δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην απόφαση των 46 υπαλλήλων.

ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ
Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι περισσότεροι από τους 46 εργαζομένους (σε σύνολο 54) με καθεστώς ΙΔΑΧ που απασχολούνταν στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οκτώ άτομα εξαιρέθηκαν λόγω ειδικών προϋποθέσεων. Οι υπάλληλοι αυτοί, πολλοί από τους οποίους μετρούν έως και 25 με 28 χρόνια υπηρεσίας, έχουν ήδη αποχωρήσει από την εργασία τους, μετά το πέρας και των τελευταίων τυπικών διαδικασιών. Συγκεκριμένα αποχώρησαν υπάλληλοι από τις υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Σερρών.
Οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονταν σε διάφορες υπηρεσίες, όπως τη διεύθυνση Συγκοινωνιών, Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής, ενώ περί τα 5 με 6 άτομα στελέχωναν το γραφείο του περιφερειάρχη. Ο δε διορισμός τους έγινε πριν το 1993, δηλαδή πριν από την εφαρμογή του ΑΣΕΠ, ενώ μερίδα των εργαζομένων προσλήφθηκε με τον νόμο Παυλόπουλου.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επί της ουσίας δέχθηκαν πιέσεις από βουλευτές και κομματικούς παράγοντες ότι «θα βολευτούν άμεσα μόλις ανακοινωθούν τα πρώτα κενά σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Το γεγονός επιβεβαιώνουν και μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι κάποιοι επιχειρούν να κάνουν εμπόριο ελπίδας με τους εργαζομένους, τάζοντάς τους μια θέση όταν αυτή αδειάσει. «Θεωρώ ανήθικο και ανέντιμο αυτό το παζάρι, από όποιους και αν έγινε, αλλά δικαιολογώ τους εργαζόμενους που έπεσαν στην παγίδα, γιατί μέσα σε αυτό το χάος χρειάζονταν από κάπου να πιαστούν», τόνισε το μέλος του συλλόγου Κατερίνα Καμπανού. Η ίδια πάντως διευκρινίζει ότι υπήρχαν και πολλοί από τους εργαζομένους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι οποίοι ζήτησαν επιτακτικά από τη διοίκηση να υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις.


Γ. Ζιώγας: Τους έταξαν ότι θα τους βολέψουν
Την αποστολή λίστας με τα στοιχεία των υπαλλήλων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που εμπίπτουν στις διατάξεις περί διαθεσιμότητας κατήγγειλε χθες ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Ζιώγας. «Τα ‘ταξίματα’ της διοίκησης για δήθεν προσωπικά βολέματα δεν λύνουν το πρόβλημα των εργαζομένων στην περιφέρεια», σημείωσε ο κ. Ζιώγας, ο οποίος έκανε λόγο για απατηλές υποσχέσεις προς τους υπαλλήλους. «Η διοίκηση της περιφέρειας έδειξε με ποιον είναι, με τους εργαζόμενους ή με την εξουσία. Για ακόμη μια φορά επιβεβαίωσε τον εαυτό της, βάζοντας πλάτη για την υλοποίηση της πολιτικής του μνημονίου», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ακολουθήσει και νέο κύμα απολύσεων μέσω των ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται και μέσω της υποχρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπάζει από τις κεντρικές πόρτες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και από τις πλαϊνές τους ιδιώτες», σχολίασε ο Γιάννης Ζιώγας.


 Αυτά ας τα βλέπουν εκείνοι οι συνάδελφοι που τους πίστεψαν & αυτοί που παρανομούν εκθέτοντας τους εαυτούς τους, για να μην έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί τους & να απολαμβάνουν τα οφίκια & τις πρωτοκαθεδρίες. Θα έρθει & η σειρά σας παιδιά.
Ιάκωβος Τίγκας.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου