Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Η ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ

ΠΟΙΟΙ ΕΥΝΟΥΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;


Δεν μας έφταναν οι δικοί μας γεροντάδες, βρήκαμε & ξένους τώρα που έρχονται αρωγοί της διαστρεβλωσης των λόγων του Χριστού περί ταπεινοφροσύνης. Αυτοί οι ¨Αγιοι" γεροντάδες έχουν θέσει εαυτόν στην Υπηρεσία των Αρχών & εξουσιών του κόσμου τούτου, εξυπηρετώντας τους σκοπούς του, & καμία σχέση δεν έχουν με το πραγματικό νόημα της Διδασκαλίας του Χριστού. Διαβάζουμε λοιπόν στις Αναβάσεις για τον γέροντα Λαυρέντιο. & τις διδαχές του περί καρπαζοείσπραξης την οποία ο ίδιος θεωρεί ταπεινότητα. Λέει λοιπόν μεταξύ άλλων ο γέροντας, ότι για να έχει ο άνθρωπος ειρήνη στην καρδιά, θα πρέπει να δέχεται όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται & να μην διαμαρτύρεται. Εμ βέβαια έτσι τους βολεύει να έχουν τους ανθρώπους αποκοιμισμένους καρπαζοεισπράκτορες, για να κάνουν οι Αρχές & οι εξουσίες ότι τους καπνίσει ανενόχλητοι. Δεν διάβασε ποτέ την ρήση του Ιωάννη Χρυσοστόμου που λέει καλύτερα πόλεμος παρά ειρήνη που με χωρίζει από τον Θεό; Δεν διάβασε πουθενά ο γέροντας ότι ο ίδιος ο Χριστός δεν δέχτηκε τις κατηγορίες που του απέδωσαν & τους τις επέστρεψε αποστομόνοντάς τους; Δεν διάβασε πουθενά τα λόγια του Παύλου που ενώ ονομάζει τον εαυτό του & τους ομοίους του περικαθάρματα της κοινωνίας, κάνει χρήση της Ρωμαϊκής του ιδιότητας, υπερασπίζεται τον εαυτό του & ζητά ακρόαση από τον Καίσαρα; Δεν κατάλαβε ο γέροντας ότι η ταπεινότητα όχι μόνον δεν αναιρεί την αυτογνωσία αλλά προϋποθέτει αυτογνωσία; 
Ετσι έχουν βγει οι σημερινοί Αγιοι που τους αποδέχονται οι πάντες, ενώ τον Χριστό δεν τον αποδέχτηκαν οι πάντες. Δηλαδή αυτού του τύπου οι "Αγιοι", είναι ανώτεροι από τον Διδάσκαλο. Δεν θυμούνται βέβαια ότι αλοίμονο αν σε αποδέχονται οι πάντες. Τότε κάτι δεν πάει καλά.
Να θεωρείτε λένε τους εαυτούς σας χειρότερους εξ΄όλων.
Κατά τη άποψή τους δηλαδή όταν ο Χριστός δίδασκε έμπρακτη ταπεινοφροσύνη πλένοντας τα πόδια των μαθητών του, αισθανόταν χειρότερος από αυτούς. Φαίνεται ότι εξ΄ιδίων κρίνουν τ΄αλλότρια γιατί όντως έχουν καταντήσει χειρότεροι εξ΄όλων. Και αντί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σήμερα & να στηλιτεύσουν τα εγκλήματα που γίνονται εις βάρος των ανθρώπων, ποιμένοντας αυτούς που ο Κύριος τους εμπιστεύτηκε δίνοντάς τους ανακούφιση & παρηγοριά, τους χτυπάνε αλύπητα με την κύβδηλη αγιωσύνη τους. 
Απ΄ότι φαίνεται τους διαφεύγει; τι πρόκειται να πάθουν αυτοί που χτυπούν τα πρόβατα του Θεού.
Ιάκωβος Τίγκας.   

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου