Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η αγωνία του Χριστού

Ο ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ



Ο κήπος της Γεσθημανή, ήταν ο τόπος που συνέλαβαν τον Θεάνθρωπο, σύμφωνα με τις διηγήσεις των Ευαγγελίων. Διαβάζουμε αλλά δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι, ότι όπως ο ίδιος είχε πει ήταν η ψυχή Του περίλυπος μέχρι θανάτου. Προσευχόταν ξέροντας τι θα επακολουθούσε αφού ο ίδιος το αποφάσισε. Καλούσε τους αγαπημένους Του μαθητές να του συμπαρασταθούν όμως εκείνοι κοιμόντουσαν, σίγουροι & ανέμελοι ίσως γιατί & οι ίδιοι δεν είχαν καταλάβει τι θα γινόταν.
Κατά την διάρκεια της Προσευχής Του ανέβλησε ματωμένος ιδρώτας. Τι σημαίνει αυτό; Και γιατί έγινε & μάλιστα γράφτηκε;
Σήμερα η επιστήμη της ιατρικής δίνει επαρκή απάντηση για το φαινόμενο. Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που ονομάζεται αιματίδρωση χωρίς να εξηγείται απόλυτα τι το προκαλεί. Οι απόψεις όλες συγκλίνουν ότι τα αίτια που το προκαλούν είναι ασυνείθιστη & υπερβολική ψυχική φόρτιση, στρες & αγωνία.
Ενοιωσε τέτοια συναισθήματα ο Θεάνθρωπος; Και γιατί; Πολλοί λένε ότι η ανθρώπινη φύση Του δείλιασε & φοβήθηκε. Αυτό δεν είναι όμως αληθές. Πρώτον γιατί η ανθρώπινη φύση του Χριστού ήταν & είναι άρηκτα δεμένη με την Θεϊκή, & δεύτερον γιατί η ιστορία έχει καταγράψει πάμπολες μορφές ανθρώπων που μπροστά στον θάνατο έδειξαν απαράμιλη γενναιότητα, απλά για μια ιδέα για ένα ιδανικό. Τι ήταν εκείνο λοιπόν που προκάλεσε στον Κύριο του Σύμπαντος κόσμου αυτήν την υπερβολική ψυχική ένταση; Οχι βέβαια ο επικείμενος θάνατος την στιγμή μάλιστα που ήξερε ότι θα Αναστηθεί. 
Ηταν κάτι άλλο φοβερό & ασύληπτο που μαρτυρεί την άπειρη Αγάπη του Θεού για το πλάσμα Του τον άνθρωπο. Εδωσε Αυτός λόγο για τις αμαρτίες-αστοχίες ΌΛΩΝ ΜΑΣ. Και αυτών που έχουν πεθάνει & ημών που ζούμε & αυτών που πρόκειται να γεννηθούν. Τις πήρε πάνω Του γιατί ήταν ο μόνος τρόπος για να καταστρέψει την αρνητική ενέργεια που λέγαμε στην προηγούμενη ανάρτηση. "Επικατάρατος ο κρεμάμενος επί ξύλου". Ετσι τον ονομάζουν οι Γραφές. Εγινε λοιπόν ο ίδιος ο Θεός επικατάρατος για μας, τους ανάξιους & βδεληρούς. Για να μπορέσουμε με την εκ των υστέρων νόηση να καταστρέψουμε την κακή ενέργεια χωρίς να χάσουμε την ελευθερία της βουλήσεώς μας. Αυτό όμως μόνον ένας άμωμος αναμάρτητος αψεγάδιαστος μπορούσε να το κάνει. Αυτό το φορτίο του προκάλεσε τον ματωμένο ιδρώτα. Αυτόν πίνουμε όταν Κοινωνούμε. Το Σώμα Του τρώμε. Ας εκμεταλευτούμε αυτό το Πάσχα. Ισως για πολλούς από εμάς να είναι το τελευταίο πριν από το Γενικό Πάσχα για όλους.
Ιάκωβος Τίγκας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου