Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

HACCP ή Νταβατζιλίκι;

HACCP: Ο ΝΕΟΣ ΒΡΑΧΝΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ.



Το HACCP είναι το νέο φασούλι που στην ουσία επιβλήθηκε στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου & έχει νομοθετιθεί στην Χώρα μας με την Κ.Υ.Α. 487 / ΦΕΚ 1219 Β΄/ 4.10.2000 
σε εφαρμογή της Eυρωπαϊκής Oδηγίας 93/43/ΕΟΚ
Ας δούμε όμως τι είναι το σύστημα HACCP.
Είναι ένα σύστημα που δήθεν εξασφαλίζει την ασφάλεια των διακινούμενων προϊόντων Υγειονομικού ενδιαφέροντος & υποτίθεται ότι θεσπίστηκε για την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας, με την εφαρμογή των εφτά αρχών του HACCP οι οποίες είναι: 
1η Αρχή: Αναγνώριση και Αξιολόγηση των Κινδύνων για κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας και εγκατάσταση προληπτικών μέτρων ελέγχου.
2η Αρχή: Αναγνώριση των Κρισίμων Σημείων Ελέγχου.
3η Αρχή: Προσδιορισμός Κρισίμων Ορίων για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου.
4η Αρχή: Καθορισμός διαδικασίας παρακολούθησης για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου.
5η Αρχή: Καθορισμός Διορθωτικών Ενεργειών για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου.
6η Αρχή: Καθορισμός διασικασίας επαλήθευσης του συστήματος HACCP.
7η Αρχή: Καθορισμός συστήματος καταγραφής και δημιουργία αρχείων παρακολούθησης του Συστήματος.

Προσωπικά δεν πείθομαι ότι με αυτόν τον τρόπο βρήκαμε την πανάκια λύση για να εξασφαλίσουμε την Δημόσια Υγεία, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο το οποίο δεν είναι επί του παρόντος.
Αλλού είναι το φρικτό της υπόθεσης & έχει να κάνει με το οικονομικό κόστος που η "Πολιτεία" επιβαρύνει τους επαγγελματίες Υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι σε καιρό κρίσης, με την ρευστότητα ανύπαρκτη & τους αντιμνημονιακούς να φωνάζουν δήθεν για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καλούνται να πληρώσουν 1000 ευρώ ναι καλά ακούσατε , για την εγκατάσταση μελέτης HACCP στην επιχείρησή τους προκειμένου να βγάλουν άδεια για να λειτουργήσουν. Οι διάφορες εταιρείες που κάνουν μελέτες HACCP στην Ελλάδα τόσα ζητούν για να πιστοποιήσουν μια μικρή επιχείρηση βάσει των άνω 7 αρχών του HACCP & επί πλέον για να το διατηρούν σε ισχύ ζητούν επί πλέον νταβατζιλίκι ετήσιο της τάξης των 800 Ευρώ. 
Τι κόστος έχουν οι κύριοι αυτοί αεριτζήδες γιατί περί αυτού πρόκειται, προκειμένου να "εγκαταστήσουν" όπως λένε μια μελέτη HACCP με τις άνω 7 αρχές; Τι εκπαίδευση & τι ειδικότητα πρέπει κάποιος να έχει για να ασχοληθεί με αυτήν την "δουλειά"; Δεν ξεκαθαρίζεται. Πολλές εταιρείες είναι άτυπα συνεργαζόμενες με Επιθεωρητές του ΕΦΕΤ & την Υγειονομικών Υπηρεσιών, με το αζημίωτο φαντάζομαι. Εχουν φτιάξει μελέτες φασόν τις οποίες προσαρμόζουν ανάλογα επάνω στους φουκαράδες τους επαγγελματίες...για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Ποιός καθορίζει το ύψος των αποζημιώσεων που ζητούν αυτοί οι αεριτζήδες; Κανείς σφάζουν στα ίσια, & δεν καταλαβαίνουν οι άθλιοι ότι αυτά που ζητούν είναι απαγορευτικά για την ίδρυση & λειτουργία μιας μικρής επιχείρησης Υγειονομικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα τον γενικότερο μαρασμό & την σύντομη εξαφάνιση & των επαγγελματιών & ως εκ τούτου & των ιδίων των αεριτζήδων. Από που θα τα παίρνετε μετά;
Θα μου πείτε τώρα γιατί έκανα αυτήν την ανάρτηση & δεν συνήψα & εγώ μια άτυπη συνεργασία; Γιατί εγώ είμαι από άλλο ανέκδοτο...Γκέκε;
Ιάκωβος Τίγκας.    

5 σχόλια:

  1. Αγαπητε Κε Τίγκα,
    Να μου επιτρέψετε μια παρατήρηση επί του άρθρου σας: Οι επιχειρήσεις Υγ. Ενδιαφέροντος υποχρεούνται σε εφαρμογή του Συστήματος Αυτοελέγχου που παραλαμβάνουν και πληρώνουν άπαξ! Έτσι υποχρεούνται σε καθημερινές ενέργειες, που αν ελεγχθούν μπορούν να αποδείξουν (π.χ σημειώνουν καθημερινά τις θερμοκρασίες των ψυγείων τους).
    Με τις ενέργειες αυτές, τα τρόφιμα δεν είναι αλλοιωμένα, δε μυρίζουν, δεν έχουν ξένα σώματα. Η πλειοψηφία της αγοράς ΔΕΝ το εφαρμόζει, ενώ αν αρχίσετε να ρωτάτε θα παίρνετε απαντήσεις του στυλ "Ναι μωρέ, τα κάνουμε εμείς όλα αυτά". Αλλοίμονο αν αφήσουμε το σοβαρό θέμα της δημόσιας υγείας στην ευσυνειδησία του καθενός.
    Οι μελέτες όντως είναι στο χιλιάρικο, εκτός αν η μελέτη εκδοθεί από το www.e-haccp.org που κοστίζει περίπου 5 φορές λιγώτερο.
    Τα πιστοποιητικά HACCP είναι που πρέπει να πληρώνονται κάθε χρόνο, αλλά αυτά είναι προαιρετικά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα! Ωστοσο, θεωρώ ότι η μελέτη HACCP θα πρέπει να εξειδικεύεται στην εκάστοτε επιχειρηση, για αυτό το να απευθυνθει κάποιος στο www.e-haccp.org και σε άλλα παρόμοια, δε το θεωρώ πως η μελέτη θα είναι ίδιου επιπέδου με κάποια εταιρεία, τα στελέχη της οποία καταγράφουν α υλες κλπ...

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ κύριε Τίγκα,
    Το σχόλιό σας προδίδει ότι πραγματικά δεν έχετε ιδέα περί του θέματος. Η εφαρμογή του HACCP δεν αποτελέι κάτι νέο αλλά ξεκινάει σαν ευρωπαϊκή οδηγία το 1993, σαν εθνική νομοθεσία το 1999 με κατακαιρούς βλτιώσεις και τροποποιήσεις. Θεωρώ ότι τα ασφαλή τρόφιμα σας αφορούν και εσάς (μάλλον τρώτε και εσέις) και πρίν κάνετε τέτοιες αναρτήσεις θα έπερεπε να διαβάσετε λίγο περισσότερο.
    Ατί λοιπόν να μιλ΄τε για "αεριτζήδες" συμβούλους να μιλάτε και για τις χιλιάδες αεριτζήδες καταστηματάρχες, οι οποίοι μόλις έχασας την οποιαδήποτε άλλη δουλειά (άσχετη) που έκαναν, αποφάσισαν να ανοίξοιν ένα κατάστημα με τρόφιμα. Αν τα επισκεφθείτε και τα δείτε με τα μάτια ενός επιθεωρητή, θα καταλάβετε ότι τα περισσότερα από αυτά δεν έπρεπε ΠΟΤΕ να ανοίξουν.
    Φιλικά
    Ηλίας Παπαγωργίου
    Κύριος Επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα σχόλιά σας & σας ευχαριστώ, δεν αναιρούν τα όσα προκύπτουν από την ανάρτηση για την "βιομηχανία αδειών" που μαστίζει την Χώρα & έχει οδηγήσει σε κατάντημα επαγγελματίες & Υπηρεσίες. Είχα γράψει & σε παλιότερη ανάρτησή μου ότι αν ήθελε ο νομοθέτης να αυξήσει το επίπεδο της Δημόσιας Υγείας των καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα θέσπιζε νομοθετικά την σήμανση των καταστημάτων με αυτοκόλητα της Υγειονομικής Υπηρεσίας στην πόρτα του καταστήματος, ως ακάθαρτα ακατάλληλα, ή επισφαλή, με ποινές παραβίασης Κρατικής σφραγίδας σε περίπτωση που κάποιος θα το αφαιρούσε. Οσο για το αν έχω ιδέα κ. Παπαγεωργίου 28 χρόνια Υγειονομικός Επιθεωρητής που δεν τα παίρνει, άστε να το κρίνουν άλλοι. Οσο για τον τίτλο σας "Κύριος Επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης" καλό θα ήταν να εξηγήσετε από που προκύπτει & τι γνώσεις απαιτούνται ποιός τον απονέμει & από που παίρνει άδεια άσκησης επαγγέλματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τάπα κ. Παπαγεωργίου και μόκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή