Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Το άστρο της Βηθλεέμ

Τι ήταν το άστρο της Βηθλεέμ;


Πολλά έχουν γραφεί για το περίφημο άστρο της Βηθλεέμ που οδήγησε τους μάγους στην φάτνη. Αλλοι λένε ότι επρόκειτο για κομήτη, άλλοι ότι επρόκειτο για σύνοδο πλανητών, άλλοι ότι ήταν η Αφροδίτη. Πολλοί είναι εκείνοι που το συνδέουν με την "αστρολογία" & τα ωροσκόπια, που προανήγγειλαν την γέννηση του Χριστού, όπως ένα πράγμα να πούμε, αναγγέλουν σήμερα τους έρωτες & τις "τύχες" των ανθρώπων, το πεπρωμένο. Οι Εσωτεριστές υποστηρίζουν την άμεση σχέση των αστρολογικών φαινομένων με τα συμβαίνοντα στην Γη.
Τι ήταν όμως το Αστρο της Βηθλεέμ;Ας δούμε μιά διαφορετική προσέγγιση βαθιά ψαγμένη του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου.
Υποστηρίζει λοιπόν ο Χρυσόστομος ότι δεν επρόκειτο για αστρονομικό ή αστρολογικό φαινόμενο αλλά για φωτεινή "Λογική οντότητα" η οποία καθοδηγούσε τους μάγους. Ο ισχυρισμός του αυτός, στηρίζεται σε 4 συλογισμούς:
1. Το άστρο έλαμπε κυρίως την ημέρα. Την νύχτα ξεκουράζονταν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους την επομένη.
2. Το άστρο εκινείτο από Βορρά προς Νότο σύμφωνα με καταγραφές, ενώ η συνήθης "πορεία" των αστέρων είναι από Ανατολή προς Δύση.
(Βέβαια αναφέρεται ότι οι "μάγοι" προέρχονταν από τα βάθη της Ανατολής).
3. Οταν έφθασαν στην Ιερουσαλήμ, το άστρο εξαφανίστηκε & ανάγκασε τους μάγους να αρχίσουν τις ερωτήσεις, φθάνοντας έτσι στο παλάτι του Ηρώδη. Και βέβαια δεν εξαφανίζεται ένα αστρονομικό φαινόμενο. Επρεπε να μαθευτεί αλλά κεκρυμένα η γέννηση του Χριστού.
4. Μετά το άστρο ξαναεμφανίστηκε & τους οδήγησε πάνω ακριβώς από την φάτνη, όπου στάθηκε, σύμφωνα με την διήγηση. Πως λοιπόν ένα άστρο-κομήτης-σύνοδος πλανητών, μπορεί να καταδείξει με ακρίβεια κατευθυνόμενης ακτίνας, ένα τόσο μικρό σε εμβαδόν χώρο; Πως γινόταν ορατό την ημέρα με το φως του ήλιου;
Οσον αφορά την ύπαρξη του φαινομένου, είναι καταγεγραμμένο αφού & οι σύγχρονοι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με αυτό.
Καταλήγει λοιπόν ο συλογισμός του Ιωάννη Χρυσοστόμου, ότι επρόκειτο για Λογική Οντότητα η οποία οδηγούσε τους μάγους. Αυτό σε συνδιασμό των δώρων που προσέφεραν & τον συμβολισμό τους δείχνει ότι επρόκειτο για φωτισμένα πνεύματα που πληροφορήθηκαν την γέννηση του Θεανθρώπου.
Ετσι του προσέφεραν Χρυσό, σύμβολο της αναγνώρισης της Βασιλικής ιδιότητας, Λιβάνι, σύμβολο της αναγνώρισης της Θεϊκής ιδιότητας & Σμύρνα, σύμβολο & προάγγελο της Σταυρικής θυσίας & ταφής. Απέναντι από την φάτνη λοιπόν περίμενε ο Σταυρός. Καλά μας Χριστούγεννα.
Ιάκωβος Τίγκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου