Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Θανατηφόρα έλειψη φαρμάκου

Το Digoxin & η Novartis Hellas
 
Το φάρμακο Digoxin είναι ένα πάμφθηνο αντιααρρυθμικό φάρμακο αναντικατάστατο που χρησιμοποιείται για την συμπτωματική αντιμετώπιση της χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής της καρδιάς & η διακοπή του ενέχει σοβαρότατο κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.
Το συγκεκριμένο φάρμακο παρασκευάζεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Novartis Hellas & κατά καιρούς παρουσιάζει έλειψη. Στην παρούσα χρονική στιγμή, το φάρμακο δεν υπάρχει στα φαρμακεία τα οποία πληροφορούν τους χρονίως πάσχοντες, ότι θα επανακυκλοφορήσει ενδεχομένως στο τέλος Φεβρουαρίου.
Σε επικοινωνία μου με την εταιρεία Novartis με πληροφόρησε ο αρμόδιος για την κυκλοφορία ότι η έλειψή του οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου παρασκευής & ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ξαναβρίσκεται πάλι στα ράφια των φαρμακείων.
Με δεδομένο ότι το φάρμακο είναι αναντικατάστατο & η διακοπή του ενέχει σοβαρότατο κίνδυνο για την ζωή, με διαβεβαίωσε ότι θα μου στείλουν ένα κουτί από τις επιστροφές για να με καλύψουν, την Δευτέρα, αφού τους έφερα σε επαφή με το φαρμακείο.Σε ερώτησή μου όμως πως θα καλυφθούν χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια κολπική μαρμαρυγή & που μπορεί ήδη κάποιοι να έχουν πεθάνει, ο ευγενέστατος όντως εκπρόσωπος της εταιρείας, μου υποσχέθηκε ότι θα κάνουν ότι μπορούν.
Εφ΄όσον το φάρμακο παρασκευάζεται στην Ελλάδα & γνωρίζουν ότι είναι αναντικατάστατο & πάμφθηνο 1,50 ευρώ, η διακοπή του θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, αφοπλίζοντας τους καρδιολόγους, & γνωρίζοντας την ακριβή κατά προσέγγιση ποσότητα που η Χώρα χρειάζεται για να είναι καλυμένη, θα έπρεπε πριν αλλάξουν τον τρόπο παρασκευής που προκάλεσε την έλειψη κατά τον εκπρόσωπο της εταιρείας, να καλύψουν την Ελληνική αγορά για την οποία είναι υπεύθυνοι.
Το ζήτημα δεν είναι οι όποιες μεμονωμένες καλύψεις ασθενών, αλλά η κάλυψη όλων όσων το έχουν ανάγκη, των οποίων κινδυνεύει η ζωή τους.
Ο αρμόδιος Εισαγγελέας της έδρας της εταιρείας με κατεπείγουσα παρέμβασή του, & οι υπεύθυνοι της εταιρείας Novartis πρέπει να αποκαταστήσουν άμεσα την κυκλογορία του φαρμάκου.
Τα τηλέφωνα της εταιρείας Novartis Hellas: 2102811712 & 2102897024

Ιάκωβος Τίγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου