Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μονή Εσφιγμένου

Συνοπτικό Ιστορικό
 Αυτή είναι η πρόσοψη της Μονής Εσφιγμένου στο Αγιον Ορος, από την Ανατολική του πλευρά.
Με αφορμή την επίθεση που δέχεται το κονάκι της Μονής στην Θεσσαλονίκη αυτήν την ώρα, ως ελάχιστη πνευματική συμπαράσταση να πω λίγα πράγματα για την Μονή.
Εχω πάει σε αρκετά μοναστήρια στο Αγιον Ορος. Ολα λειτουργούν σύμφωνα με το Βυζαντινό ωράριο, που σημαίνει έναρξη καθημερινής ακολουθίας στις 2.00 το πρωί, λήξη στις 6.30 με 7.00 το πρωί, οπότε στρώνεται η τράπεζα του μεσημεριανού φαγητού. Λίγο πριν την Δύση του ηλίου αρχίζει ο Εσπερινός, ακολουθεί το δείπνο αμέσως & καπάκι η ακολουθία του απόδειπνου. Μετά σιωπητήριο.
Στην Μονή Εσφιγμένου μεσημεριανό τρώνε κανονικά το μεσημέρι. Κατά τα άλλα κάνουν όπως οι άλλοι.
Οι Εσφιγμενίτες μοναχοί εδώ & πολλά χρόνια πάνω από μισό αιώνα, διέκοψαν τα μνημόσυνα του Οικουμενικού Πατριάρχη στον οποίο ανήκει πνευματικά το Ορος άρα & τα Μοναστήρια, επειδή το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, άρχισε ανοίγματα με το Βατικανό & το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Επίσης οι Εσφιγμενίτες, διέκοψαν την Κοινωνία & με τις υπόλοιπες Μονές του Αγίου Ορους επειδή αυτές συνέχιζαν & συνεχίζουν να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σηκώνοντας ένα μαύρο Λάβαρο που έγραφε Ορθοδοξία ή Θάνατος. 

 Αν & η ενέργειά τους αυτή είναι σωστή & καταξιωμένη στην συνείδηση των μοναχών & των άλλων Μονών, & την δική μου, δεν θα συμφωνήσω στην διακοπή Κοινωνίας με τις υπόλοιπες Μονές & με την Εκκλησία της Ελλάδας.
Ομως θα αγωνιστώ με κάθε μέσον για να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα την στάση τους αυτήν ανενόχλητοι & κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους εκδιώξει από τις Εστίες που κατέχουν εδώ & αιώνες. Πόσο μάλλον να εκδίδουν Δικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους, να στέλνουν τα ΜΑΤ στο Μοναστήρι, να τους τραβολογάνε & να τους αποκλείουν την τροφοδοσία τρόφιμα & φάρμακα.
Το Μοναστήρι έχει εκπληκτική αυτάρκεια & φυσική προστασία, αφού μέσα έχουν από κότες & γιδοπρόβατα, μέχρι μέλισσες & εργαστήρια σιδηρουργίας, & ξυλουργικής.
Εχουν καλλιέργειες λαχανικών, αμπέλια, όσπρια, κλπ. Η πρόσβαση είναι εφικτή λόγω φυσικής προστασίας, μόνον από την πρόσοψη όπου υπάρχει μιά βαριά ξύλινη γιγάντια πόρτα με μπάρες. Στα κάστρα υπάρχουν όπως & στα άλλα Μοναστήρια εγκαταστάσεις που μπορούν να ρίξουν καυτά λάδια, τα οποία τα χρησιμοποιούσαν για την αποτροπή των πειρατών.
Στο καθολικό της Μονής υπάρχει η τεράστια εντυπωσιακή εικόνα της Παναγίας "Ρόδον το Αμάραντο" που εικονίζει την Παναγιά να κρατάει τον Χριστό που πατάει επάνω σε ένα τριαντάφυλλο. Από εκεί ξεσήκωσα-φωτογράφισα & ζωγράφισα το δικό μου Ρόδο το Αμάραντο.

 Βέβαια η Μονή ενοχλέι τόσο με τα κηρύγματά της, όσο & με τις ανεξέλεγκτες ενέργειές της, αφού δεν χειραγωγείται καθώς δεν παίρνει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέλος να πω, ότι η επίσκεψή μου εκεί, παρά τις προκαταλήψεις που είχα, επειδή έτσι μου είχαν μεταφέρει, περί σκληρών ζηλωτών, που καραδοκούν με αυστηρότητα μαστιγίου & τιμωρού, γέμισε με μιά πρωτόγνωρη αίσθηση γαλήνης, αγάπης & ειρήνης. Η ενέργεια που πλανιώταν στους χώρους τους ανοιχτούς & κλειστούς, ήταν μοναδική εμπειρία αγαλίασης. Η πρόσχαρη συμπεριφορά τους & η ομιλιτικότητά τους, σε σχέση με τους κανόνες σιωπής των γεροντάδων, κάνει τον επισκέπτη να νοιώθει άνετα & ζεστασιά. Κάτι που σε άλλα Μοναστήρια δεν το ένοιωσα ανθρωπίνως.
Ιάκωβος Τίγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου