Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Βλάσιος Πασκάλ. Γάλλος Μαθηματικός, Φυσικός, Φιλόσοφος, Συγγραφέας

Από το βιβλίο του Φώτη Κόντογλου Α έκδοση 1947
 Για τους καλούς μπερδεμένους φίλους μου αλλά & για εμένα, διάλεξα ένα απόσπασμα από τα λόγια του μεγάλου αυτού ανθρώπου, από το άνω βιβλίο.
"Πόσο χαίρεται ο Χριστιανός, να βλέπει με τα μάτια της Πίστης, τον Δαρείο, τον Κύρο, τον Αλέξανδρο, τον Πομπήιο, & τον Ηρώδη, να δουλεύουν & να πολεμάνε για να δοξαστεί το Ευαγγέλιο, άθελά τους κι΄ανήξερά τους.
Ο Θεός θέλησε να ξαγοράσει τον άνθρωπο, που σκλαβώθηκε στον σατανά, & ν΄ανοίξει την πόρτα της Σωτηρίας σε όσους θα τον ζητούσανε. Αλλά οι άνθρωποι γενήκανε ανάξιοι για μιά τέτοια χάρη, & είναι δίκαιο να αρνιέται ο Θεός να την δώσει σε κάποιους ανθρώπους, ενώ την δωρίζει σε άλλους με μιάν ευσπλαχνία που μήτε & τούτοι είναι άξιοι για δαύτην. Αν ήθελε να λογίσει το πείσμα εκεινών πούναι οι πιό σκληρόκαρδοι, θα μπορούσε να το κάνει με το να φανερωθεί τόσο φανερά σε δαύτους, που να μην μπορέσουνε να αρνηθούνε πως αληθινά είναι ο Θεός, & να τον παραδεχτούνε, όπως θα παρουσιαστεί την Τελευταία την Ημέρα, με  τέτοια δόξα & με τέτοια αναλαμπή, & μ΄ένα τέτοιο αναποδογύρισμα του κόσμου, που θα τον δούνε & οι νεκροί οι αναστημένοι & οι πιό στραβοί.
Αλλά δεν θέλησε να κατέβει έτσι στον κόσμο, παρά κατέβηκε με πραότητα & με ταπείνωση, γιατί πολλοί άνθρωποι είναι ανάξιοι της επιείκειάς του, & για τούτο θέλησε να τους αφήσει αποστερημένους από την Σωτηρία, που δεν την θέλουνε. Το λοιπόν, δεν ήτανε δίκαιο να κατέβει ολοφάνερα με την Θεϊκή του δόξα, που θέ νάκανε όλους τους ανθρώπους να τον παραδεχτούνε για Θεό.
Ωστόσο, δεν θάτανε πάλι δίκαιο νάρθει τόσο κρυμμένος, που να μην τον γνωρίσουνε μήτε & κείνοι που θα τον ζητούσαν ειλικρινά. Για τούτο θέλησε να πάρει τέτοια μορφή, που να τον γνωρίσουνε φανερά τούτοι που τον αποζητάνε με τούτον τον τρόπο, θέλοντας να φανερωθεί καθαρά σε εκείνους που τον γυρεύουνε μ΄όλη την καρδιά τους & κρυμμένος στους άλλους που τον αποφεύγουνε & κείνοι μ΄όλη την καρδιά τους, κρυφοφανερώθηκε στον κόσμο μ΄έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσει κάποια φανερά σημάδια απ΄όπου να τον καταλάβουνε κείνοι που τον αποζητάνε, κι άλλα σημάδια σκοτεινά σε κείνους που δεν τον ποθούνε.
Το κάθε τί διδάχνει τον άνθρωπο πως να πορευτεί αλλά πρέπει να καταλάβουν σωστά αυτό το πράγμα. Οτι δηλαδή δεν είναι αλήθεια πως όλα στον κόσμο φανερώνουν τον Θεό, & πάλι πως δεν είναι αλήθεια πως όλα στον κόσμο τον κρύβουνε. Αλλά είναι αλήθεια & τα δύο μαζί, πως ο Θεός κρύβεται σε κείνους που τον πειράζουνε & πως φανερώνεται σε κείνους που τον ποθούνε.
Επειδής οι άνθρωποι είναι μαζί άξιοι & ανάξιοι να τον δούνε.
Ανάξιοι γιατί είναι χαλασμένοι από την αμαρτία (έλειψη αρτιότητας) & άξιοι, γιατί πλαστήκανε από τον Θεό άγιοι & καθαροί, πριν να ξεπέσουνε με το να φάνε τον καρπό της γνώσης, δηλαδή της αμαρτίας ( έλειψη αρτιότητας)".
Αυτά & άλλα πολά αναφέρει ο μεγάλος αυτός άνθρωπος που έζησε από το 1623 έως το 1662.
Εύχομαι σε όλους τους μπερδεμένους φίλους μου, καλά ξεμπερδέματα λοιπόν & γρήγορα γιατί αυτή η Τελευταία Ημέρα που μαζί θα είναι & η Πρώτη μιάς άλλης εποχής, είναι κοντά. Πολύ κοντά, μα πολύ κοντά.

Ιάκωβος Τίγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου