Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Από τις διηγήσεις, ενός Αντάρτη.

Σκηνές από το 40 όπως μου τις διηγήθηκε ο πατέρας μου.
Οι άνθρωποι που πήραν μέρος στο ένοπλο Αντάρτικο, είχαν άσβεστες μνήμες, που αναβίωναν κάθε τέτοιες μέρες.
Θυμάμαι τις βραδυές σαν σήμερα, σε ένα φτωχόσπιτο στα Σεπόλια της Αθήνας όπου γεννήθηκα, τον πατέρα μου τον Σπύρο να διηγείται τις άσβεστες μνήμες του από τα πέτρινα αυτά χρόνια, ψήνοντάς μας ψωμί στην σόμπα στο οποίο έτριβε σκόρδο, σκορδόψωμο.
Οι σειρήνες του πολέμου του 1940, τον βρήκαν ασαράντιστο, αόρκιστο ναύτη στο κέντρο νεοσυλλέκτων, στον Σκαραμαγκά αν θυμάμαι καλά.
Τους φόρτωσαν όλους αυτούς σε ένα ναρκοθετικό πλοίο, & πόντιζαν νάρκες νύχτα χωρίς φώτα, κάπου στο Ιόνιο.
Με την εισβολή των Γερμανών που προσέτρεξαν σε βοήθεια των Ιταλών, & αφού διαλύθηκαν οι Ενοπλες δυνάμεις της Χώρας, εγκαταστάθηκαν στα χωριά οι Ιταλικές Καραμπινιαρίες, υπό τις διαταγές των οποίων λειτουργούσαν τα Τμήματα της Ελληνικής Χωροφυλακής, τα οποία συνέδραμαν ουσιαστικά τις δυνάμεις κατοχής για τα συμφέροντα των οποίων εργάζονταν.
Ετσι & στο Μεσολόγγι τον τόπο καταγωγής του Σπύρου, στο οποίο επέστρεψε με την διάλυση & απόλυσή του από το Ναυτικό, λειτουργούσε Χωροφυλακή με επί κεφαλής Ελληνα Ταγματάρχη, υποταγμένη στην Ιταλική Καραμπινιαρία, με επί κεφαλής Ιταλό Λοχαγό.
Επιστράτευαν κόσμο, κυρίως νέα παιδιά, από αυτούς που γύριζαν από το μέτωπο του πολέμου με την βία & τους έκαναν Χωροφύλακες στην Υπηρεσία των Ιταλών. Ενας από αυτούς επιστρατευμένος με την βία ήταν & ο πατέρας μου, τον οποίο χρησιμοποίησαν ως οδηγό μιας & ήξερε τα κατατόπια, για την σύλληψη αντιστασιακών που κρύβονταν στις γύρω περιοχές, απειλώντας τους συγχρόνως με αντίποινα σε βάρος των οικογενειών τους εάν δεν συμμορφώνονταν.
Ο Σπύρος ανέπτυξε κρυφή παραβατική συμπεριφορά, γνωρίζοντας τους αντιστασιακούς χωριανούς του & τα κρυσφύγετά τους, τους οποίους ειδοποιούσε κρυφά να φύγουν. Κατόπιν τις νύχτες, οδηγούσε τα Ιταλικά αποσπάσματα στα κρυσφύγετα τα οποία έβρισκαν άδεια.
Στο μεταξύ έψαχνε σύνδεσμο να την κοπανήσει, προσχωρώντας σε αντάρτικη ομάδα, που είχαν ήδη βγει στο κλαρί, τόσον ο ΕΛΑΣ όσον & ο ΕΔΕΣ αλλά & άλλες μικρότερες ομάδες.
Ταυτόχρονα καθότι & ομορφόπαιδο, έμπλεξε σε ερωτική σχέση με την ερωμένη του Ιταλού Λοχαγού Καραμπινιέρου, η οποία τον ερωτεύτηκε!!!
Ολη αυτή η “έκνομη” παραβατική συμπεριφορά είχε αρχίσει & γινόταν αντιληπτή από τους Ιταλούς, αλλά & τους Ελληνες χαφιέδες, αφού τα Ιταλικά αποσπάσματα σημείωναν αλλεπάλληλες, παταγώδεις αποτυχίες με μηδέν συλλήψεις αντιστασιακών, όποτε χρησιμοποιούσαν οδηγό τον Σπύρο, με αποτέλεσμα να σφίγγει ο κλοιός γύρω του επικίνδυνα.

Θυμάμαι ότι μου είχε πει πως τελευταία στιγμή λίγο πριν τον πιάσουν, βρήκε σύνδεσμο & μάλιστα αριστερό, ο οποίος τον οδήγησε προς τα Δερβίζενα, όπου είχε το Στρατηγείο του ο Ζέρβας, καθώς είχαν κλείσει οι δίοδοι προς τον ΕΛΑΣ, & όπου κατέφυγαν & οι δύο. Μου είχε πει δε, ότι τότε στην συνείδηση του απλού κόσμου, δεν υπήρχε αντιπαλότητα ΕΔΕΣ, ΕΛΑΣ, καθώς διωγμένοι & ανυπόταχτοι έψαχναν για “Αντάρτικο νάναι & ό,τι νάναι” όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Μετά τα έκαναν κουλουβάχατο, θα δούμε επιγραμματικά πως.
Το πίσω μέρος της φωτογραφίας-κειμήλιο με ιδιόχειρη υπογραφή αφιέρωση του Ζέρβα στον πατέρα μου: “Στον συμπολεμιστή μου Σπύρο”
Μετά ακολούθησε το σαμποτάζ του Γοργοπόταμου όπου πρωτοστάτησε ο ΕΔΕΣ με τους Αγγλους, με την σύμφωνη γνώμη του Αρη Βελουχιώτη & ο ΕΛΑΣ ακολούθησε, καθώς αναγνώριζε τα Στρατιωτικά προσόντα του Ζέρβα που αυτός δεν είχε, αφού ο Ζέρβας ήταν έκπτωτος Αξιωματικός, από το καθεστώς των Χουντοβασιλικών της Ελλάδας.
Η κομουνιστική προπαγάνδα αργότερα, έκανε σημαία τον Γοργοπόταμο, κάτι που τσάντιζε τον Σπύρο, μαζί & με άλλα.
Θυμάμαι ότι φοιτητής πείστηκα & εγώ από την κομουνιστική προπαγάνδα, αργότερα διάβασα & μάλιστα από Γάλλο Ιστορικό κομουνιστή τα γεγονότα στο βιβλίο του “Οι Καπετάνιοι” στο οποίο σαφώς μεροληπτεί υπέρ των κομουνιστών αλλά λέει & τα πράγματα με το όνομά τους. 
Και βεβαίως είναι καταγεγραμμένος ο ανεκδιήγητος Ιστορικός ρόλος του ΚΚΕ, κατά του ενωμένου Αντάρτικου υπό την ηγεσία του Ζέρβα, το οποίο τορπίλησε, & που οι δύο Καπεταναίοι είχαν συμφωνήσει, αφού ο Αρης αναγνώριζε την Στρατιωτική εμπειρία του Ζέρβα, υπέρ των συμφερόντων της Πατρίδας.
Το ίδιο έκαναν οι Ελληνες κομουνιστές & με την προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου Βαλκανικού Αντάρτικου με τον Τίτο, την οποία επίσης τορπίλησαν, (& προς την οποία κατευθύνονταν αρχικά & οι δύο Καπετάνιοι), επειδή ήθελαν την προσάρτηση της Ελλάδας στην Σοβιετική Ενωση & όχι στην ανεξάρτητη κατάσταση που οδηγούσε τα πράγματα ο Τίτο.
Οσον αφορά στον ρόλο του ΚΚΕ στην δολοφονία του Αρη & το ξεπούλημα της Ελλάδας από τον Στάλιν & τον Τσώρτσιλ, που μοίρασαν τον κόσμο, αλλά & την στάση του ΚΚΕ μετά, εγώ δεν θα πω κάτι. Οποιος θέλει ας διαβάσει το βιβλίο.
Και σήμερα; Ιερή επέτειος σήμερα, κάτω από καθεστώς υποδούλωσης της Ελλάδας, με τους χαφιέδες Ελληνες πάλι αύριο να βεβηλώνουν την μνήμη των ηρώων.
Ομως σήμερα δεν είναι το ίδιο. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Εμείς ξέρουμε & ελπίζουμε στα καλύτερα, σύντομα.
Ιάκωβος Τίγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου